dinsdag 9 maart 2010

Ach, dat beetje sneeuw...

Alerte Orange hier in de Pyrénées Orientales: het sneeuwt. En niet zo'n beetje! Hier in Ortaffa is ongeveer 40 centimeter gevallen, niemand gaat meer ergens heen in de auto. Behalve wij natuurlijk, vrienden belden net dat ze in Perpignan gestrand waren gisterenavond. Na een nachtje hotel blijkt er geen bus noch taxi te gaan en vroegen ze of wij ze even gingen halen in Elne, ongeveer 4km hier vandaan.

De foto hiernaast is genomen tussen Ortaffa en Bages, allemaal verlaten auto's langs de weg en in sloten geslipt. Indrukwekkend!

Wij zijn gelukkig, met vrienden en boodschappen, na 3 uur avonturen, veilig thuis gekomen, dankzij met name een vorig jaar gedane investering in goede sneeuwkettingen. En we hebben weer een mooi verhaal te vertellen!

Inmiddels smelt alles razendsnel en schijnt het zonnetje. Komt allemaal weer goed, dus.

maandag 8 maart 2010

Amour, orgue, délice...

Drie Franse woordjes die op het eerste gezicht niets met elkaar gemeen hebben. Liefde, orgel, heerlijkheid. En toch delen ze een bijzondere eigenschap: het zijn woorden die in het enkelvoud mannelijk zijn en in het meervoud vrouwelijk:

Un amour - mes premières amours
Un orgue - les orgues joyeuses
Un délice - les superbes délices

Weer wat geleerd dus! De meeste Fransen gebruiken de woorden automatisch goed, zonder erbij na te denken. Maar dat stadium heb ik niet bereikt en ik betwijfel of dat het er ooit van gaat komen...