zondag 23 augustus 2009

Circus in Eindhoven, zomer 1972

Toen ik ongeveer 10 jaar was, gingen we naar het circus. Gewoon in Eindhoven, tijdens de zomervakantie. Daar zag ik voor het eerst een gitzwart kind. Het meisje dat naast mij zat, was zo blauw-zwart dat ik ervan overtuigd was dat ze zou afgeven. Heel zachtjes legde ik mijn knie tegen de hare en boog hem toen weer terug en... geen zwarte vlek. Geen witte op haar been ook trouwens.

Enfin, in dat circus vroeg de clown of een paar sterke kinderen hem wilden helpen. Ik was sterk, of in ieder geval was ik dat tot mijn broertjes groter waren dan ik. Dus ik stak mijn vinger op. Samen met een jongetje uit het publiek gingen we een wedstrijdje doen, met de clown (hoe naïef kun je zijn als je 10 bent). Eerst moesten we getest worden op sterkte. Toen vroeg de clown of ik honger had. Ook toen was ik al een bolletje en natuurlijk had ik honger. Misschien kreeg ik wel zo'n oliebol die ze buiten verkochten. Nee, het was een droge beschuit. En die moest ik zo snel mogelijk opeten en vervolgens had degene die als eerste floot, gewonnen. Daarna moesten we een ballon oppompen door snel op en neer op een pomp te gaan zitten die op een stoel lag. Lachen joh (voor het publiek, ik had het toen al wel gezien).

Toen ik het circus uit kwam, kwam ik de clown weer tegen. Hee, het meisje dat mij zo goed geholpen heeft, kom jij eens hier. En toen veegde hij met zijn ongeschoren wangen de schmink van zijn gezicht op het mijne. "Ga jij maar even naar de sigarettenboer om de hoek en koop een pakje sigaretten voor me. Nee, geld hoeft niet, zeg maar dat het voor de clown is".

Ja doei!