vrijdag 19 juni 2009

Trakr, de held

De Duitse Herder Trakr heeft tijdens de ramp op 11 september 2001 levens gered. Onder het puin van soms wel 9 meter dik, rook hij mensen die eronder begraven waren en gaf dat door aan zijn baasje. Trakr is een echte Amerikaanse held en heeft zoals dat in Amerika gaat, een medaille gekregen.

Een medisch bedrijf heeft een wedstrijd uitgeschreven waar mensen hun huisdier konden aanmelden voor klonen. Dat is een handeling waardoor bijvoorbeeld een hond precies nagemaakt kan worden door een cel van die hond te nemen, die in een lege eicel te stoppen en die dan te laten uitbroeden door een vrouwtjeshond. Die wedstrijd is gewonnen door het baasje van Trakr.

Trakr is overleden, maar de 5 klonen zijn inmiddels geboren. Eerst eentje en daarna nog vier. Het baasje van Trakr is ontzettend blij met de honden, ze lijken allevijf als twee (of liever vijf)druppels water op hun vader, dus waarschijnlijk worden het goede reddingshonden. Het klonen van een huisdier kost trouwens ongeveer 100.000 Euro.

Waar zijn de grenzen in wat je nog mag doen als je ingrijpt in de natuur? Mag je een hond klonen die een geweldige reddingshond was? Of die er heel bijzonder uit zag? Of een paard, een pony? Of... een mens? Wat is het verschil, klonen van een dier of van een mens? Mag je alles doen wat mogelijk is, gewoon omdat het kan? Ik ben benieuwd wat jullie vinden...