woensdag 9 december 2009

Lieve Lola in Frankrijk

Weer een klein verschilletje tussen Nederland en Frankrijk. Erik wees me op een klein artikeltje bij de "ingezonden brieven" (lieve Lola...) in een Frans tijdschrift. Een dame schreef dat ze een relatie had met haar buurman. Buurman was getrouwd en had kinderen en zijn vrouw was (uiteraard) niet op de hoogte van zijn echtelijke ontrouw. Dame in kwestie vroeg aan Lieve Lola of ze het maar niet gewoon aan de buurvrouw moest gaan vertellen, want buurman deed niets. Tot zover niets nieuws onder de zon.

En dan het antwoord van Lieve Lola. Lief mevrouwtje, u moet vooral niet de buurvrouw op de hoogte stellen, want dan riskeert u dat u de Zwarte Piet doorgespeeld krijgt. Nee, gewoon rustig doorgaan met de, zoals u zelf zegt, leuke relatie met buurman. Haal eruit wat eruit te halen valt en geniet van het leven. En wie weet, kiest buurman ooit wel eens voor u!

Het mogelijke antwoord van de Nederlandse Libelle: Lief mevrouwtje. Beseft u waar u mee bezig bent? Wat u doet is niet eerlijk naar alle betrokken partijen toe. Zeg tegen buurman dat hij kiest tussen u en zijn vrouw en stel hem daar een ultimatum voor. En durf een eind aan deze relatie te maken als hij geen beslissing neemt. Laat niet met u sollen en sol niet met anderen. Of zoiets.

Het stelletje in onze wandelclub is ook nog steeds een stelletje. Het halve dorp en omstreken weet ervan, maar niemand zegt tegen mevrouw C dat haar man haar bedondert met weduwe J. De algemene mening is, zolang mevrouw C het niet weet, is iedereen gelukkig. En dat is dus on-Hollands. Geloof ik. Hoop ik.